Ülseratif Kolite İyi Gelen Bitkiler
Kanalımıza ABONE OLUN ? https://goo.gl/yDnyXI ?
Web Sitemizi Ziyaret Edin ? https://goo.gl/kBbPK4 ?
Facebook Sayfamızı Beğenin ? https://goo.gl/ppqIPP ?
Ülseratif Kolite İyi Gelen Bitkiler
Ülseratif kolit, kalın bağırsaktan kaynaklanan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Kalın bağırsağın iç yüzünü kaplayan mukozada iltihaplanma ve ülserlere sebep olur. Sebebi hala bilinmemekle birlikte, soya çekim, bağışıklık sisteminin aşırı duyarlılığı ve çok değişik çevresel faktörlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Sessiz ve aktif dönemlerin birbirini takip ettiği bir döngü şeklinde seyreder. Hastalar genellikle kanlı dışkılama şikayetiyle doktora baş vururlar. Kilo kaybı, ishal, kramp tarzında karın ağrıları gibi sindirim sistemini işaret eden şikayetlerle birlikte, gözde iltihaplanma, diz arkalarındaki deride ağrı ve şişlikler, kalça ve omurga eklemlerinde ağrılar gibi sindirim sistemiyle ilgisi olmayan belirtiler de gösterir. Tahlillerde kansızlık bulgusuna rastlanır. Tedavisi tam olarak mümkün değildir. Uygulanan ilaç tedavisi, hastalığı sessiz dönemde tutmaya, kalın bağırsak mukozasını etkileyecek durumları baskılamaya yönelik bir tedavidir. Direk bağlantısı ortaya konmamış olsa da, beslenme düzeninde yapılan değişikliklerin hastayı rahatlattığı, belirtilerin verdiği rahatsızlığı azalttığı bilinmektedir. Ülseratif kolit hastalarının ne yediklerinden daha çok, yiyeceklerini hangi yöntemle pişirdikleri önemlidir. Haşlama, ızgara ya da fırında pişirme yapılmalı, kızartmadan kesinlikle uzak durulmalıdır.
Ülseratif Kolite İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?
1- Lifli Besinler
Hemen her diyette “bolca tüketin” diye tavsiye edilen lifli gıdalar, ülseratif kolit söz konusu olduğunda, aranıza mesafe koymanız gereken besinler arasında sayılıyor. İshali tetikleyeceği ve bağırsak hareketliliğini artıracağı için, özellikle hastalığın aktif döneminde çiğ sebze ve meyve yemekten kaçının. Lifli gıdaları beslenmenizden tamamen çıkarmak yerine, iyice pişirerek tüketmek, meyvelerin kabuklarını soymak da bir alternatif olabilir. Lifli gıdalarla ilgili uymanız gereken kuralları, mutlaka tedavinizi yürüten doktorunuzla görüşmelisiniz.
2- Protein İçeren Besinler
Ülseratif kolit tedavisinde kullanılan kortikosteroid ilaçların yan etkilerinden korunmak için mutlaka, protein içeriği zengin gıdalar tüketilmeli. Hastalığın aktif döneminde sıkı bir diyet uygulamak, bağırsakları yormamak adına yemeği azaltmak çok da doğru bir davranış değildir. Başta proteinler olmak üzere, iltihapla mücadelede vücudumuzun ihtiyacı olan tüm besinleri dengeli bir biçimde tüketmek gerekir. Hayvansal protein kaynağı olan, et, balık ve tavuk gibi besinleri tüketirken, pişirme yöntemi önemlidir. Haşlama, ızgara ya da fırında pişirme tercih edilmeli, kızartmadan uzak durmalıdır. Yumurta da haşlanmış şekilde tüketilmelidir.
3- C Vitamini
Ülseratif kolit hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar, bağışıklık sistemini baskılayarak, bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskini artırırlar. Tedavi sırasında, bağışıklığı güçlendirmek bakımından C vitamini alımı çok önemlidir. Çiğ sebze ve meyve yemek bağırsak faaliyetlerini artıracağı için rahatsızlık verebilir. Hangi besinlerden C vitamini alabileceğinizi doktorunuzla konuşmalısınız.
4- Kızılcık
Vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengin bir bitki olan kızılcık, antioksidan etkisiyle de bağışıklık sistemi üzerinde çok olumlu etkiler gösterir. Antioksidan etkisi aynı zamanda vücutta iltihaplanmaları engellemesini de sağlar. Kabuğunun ateş düşürücü ve ishal kesici etkileri olduğu bilinmektedir.
5- Meyveler
Bağışıklık sistemini güçlendirecek meyveleri mutlaka tüketmek gerekir. Bununla birlikte, bağırsakları irite edecek ekşi meyve ve meyve suları, kurutulmuş meyveler şikayetleri artırır. Kabuklu olanların kabuğu soyulmalıdır. Muz, kiraz, çekirdeksiz kırmızı üzüm, şeftali, ülseratif kolit hastalarının rahatlıkla tüketebileceği meyvelerdir. Kavun ve karpuz ise şikayetleri artırır.
….