SÜRPRİZ KUTUSU / TERAZİ
Birçok kişi çocukluğunda terazi kullanarak farklı oyunlar oynamıştır. Örneğin marketçilik oynamak, bir kilo elma almak, bir tarafa terazi ağırlıklarını, diğer tarafa elmaları koyup, dengeyi bulmaya çalışmak gibi.
Terazinin bir tarafı daha ağır olduğunda, diğer tarafa birkaç tane daha elma yerleştirmek, ölçmek ve ayarlamak… İşte bu süreç içinde çocuğumuzun birçok bilişsel becerisi güçlenmektedir ve gelişmektedir.
Sembolik oyun kurmak, bir çocuğun gelişiminde çok önemlidir ve faydaları da oldukça fazladır. Bebeklik döneminden erken çocukluk dönemine geçmeye başladığında çocuklar bir şeye başka bir şeymiş gibi davranmaya başlar, farklı nesneleri mış gibi canlandırarak oyun üretirler. Örneğin, bir bebeği beslemek veya bir bloğu telefon, bir kalemi bir kaşık olarak kullanmak gibi.
Çocuklar taklit ederek birçok yeni beceri öğrenirler. Sembolik oyunlarla uğraşırken, günlük yaşamlarında gözlemledikleri davranışları oynarlar. Bu etkinlikler ve davranışlar esnasında çocuklar kendi çıkarlarını geliştirirler.
Yetişkin davranışlarını yerine getirme fırsatı verildiğinde, bir çocuk bebeğe bakmayı sevdiği ancak bir yarış arabasını sürmeye daha az ilgi duyduğu fark edebilir (veya tam tersi).
Sembolik oyun kurmanın, çocuğun dil becerilerinin yanı sıra, bağımsızlık, sosyal ve bilişsel becerilerinin gelişmesini sağlamak gibi pek çok faydası da vardır. Bu nedenle çocuklarınıza bol sembolik oyun kurabileceği ortam düzenlemeniz önemlidir. İyi eğlenceler.
Bu aktivite esnasında – Gelişim alanları;
*Deliklerden ip geçirmek – el göz koordinasyonunu geliştirir.
*İpin ucunu bağlamak – parmak manipülatif hareketlerini (parmakların birbirinden bağımsız hareket edebilmesi) geliştirir.
*Mukavvayı kesmek – kesme becerisini geliştirir.
*Dört eşit delik açmak – ölçüm becerisini geliştirir.
*Plastik kürdan kullanmak – parmak kontrolünü geliştirir.
*Kamış kullanmak – dokunsal ayırt edici sistemini geliştirir.
*Dikkat, Algılama, Hafıza, Bilgiyi geri çağırabilme, Sıralama, Organizasyon, Uygulamaya geçebilmek, Zaman yönetimi (Time management), Problem çözme, Hayal etme (canlandırma) ve Üretkenlik gibi önemli bilişsel becerileri de ayrıca teşvik eder.
TRT Çocuk Resmi Youtube Sayfasıdır. HEMEN ABONE OL!!!
TRT Çocuk yeniliklerini kaçırma! Özel TRT Çocuk videolarını ilk sen izle!
https://www.facebook.com/trtcocuk
https://www.instagram.com/trtcocuk
En sevdiğin çizgi filmlerin oyunlarını
App Store ve Google Play’den yükleyip oynayabilirsin.
Google Play: https://play.google.com/store/apps/developer?id=Türkiye+Radyo+ve+Televizyon+Kurumu&hl=tr
App Store: https://itunes.apple.com/tr/developer/turkiye-radyo-ve-televizyon-kurumu/id509480869?l=tr&mt=8 https://www.trtcocuk.net.tr TRT