SÜRPRİZ KUTUSU / KUŞ KARDEŞLER

Görsel mekânsal algı’ daha önce hiç duyulmamış olsa bile farkında olmadan günlük hayatta çok sık aralıklarla kullanılır.

Örneğin tişört giyeceğiniz zaman, yeni bir mahallede belirli bir mekânı aradığınızda, gitmeniz gereken daha önce hiç gitmediğiniz bir yere harita kullanarak ulaştığınızda, okulun içinde tuvaleti bulduğunuzda vs. İşte bütün bunları, görsel mekânsal algımız sayesinde yapabiliyoruz.

Görsel mekânsal algı, nesnelerin ve vücudumuzun mekânın içinde/uzayda nerede olduğunu söyleyebilen bir yetenektir. Ayrıca nesnelerin kendimizden ve birbirimizden ne kadar uzak olup olmadığını söyleyebilen bir yetenektir.

Günlük hayatımızda görsel mekânsal algının en çok etken olduğu beceriler; okuma, yazma, matematik ve spor alanlarıdır. Örneğin okuma esnasında; bir çocuğun “w” ve “m” veya “6” ve “9” gibi bazı şekillerin sayfada nasıl döndürüldüğünü çıkartabilmesi gerekmektedir.

Şekilleri mekân içinde döndürebilme ve doğru yerleştirebilme yeteneğinin olması gerekir.

Günlük yaşamda sıklıkla uyguladığımız görsel mekânsal algı becerilerden bir tanesi de top atıp yakalamaktır. Top atıp yakalamak; topun hızını ve mesafesini ölçebilmek ve hareketlerimizi topa göre ayarlayabilmektir.

Aynı zamanda, kalabalık bir ortamda, hem kimseye hem de hiçbir nesneye dokunmadan geçebilmek yine görsel mekânsal algı ile ilgili bir beceridir. “Kuş Kardeşler” etkinliğimizde olduğu gibi, çubukları farklı yönlerde yerleştirmeye çalışmak da, görsel mekânsal algıyı geliştiren bir yaklaşımdır.

Çocuklarınızla bol miktarda yön ile ilgili etkinlikler yaparak, bu beceriyi küçük yaşlarda geliştirmek mümkündür. İyi eğlenceler

Bu aktivite esnasında – Gelişim alanları;

*Mukavvayı kesmek – kesme becerisini geliştirir.

*Mukavvayı karton ile kaplamak – iki el arasındaki koordinasyonu geliştirir.

*Mukavvaya delik açmak – parmak kontrolünü geliştirir.

*Parçaları farklı yönlere yerleştirmek – görsel mekânsal algıyı geliştirir.

*Raptiye kullanmak – parmak uç gücünü arttırır.

*Kuşları çubukların üzerine yapıştırmak – el göz koordinasyonunu geliştirir.

*Dikkat, Algılama, Hafıza, Bilgiyi geri çağırabilme, Sıralama, Organizasyon, Uygulamaya geçebilmek, Zaman yönetimi (Time management), Problem çözme, Hayal etme (canlandırma) ve Üretkenlik gibi önemli bilişsel becerileri de ayrıca teşvik eder.

TRT Çocuk Resmi Youtube Sayfasıdır. HEMEN ABONE OL!!!
TRT Çocuk yeniliklerini kaçırma! Özel TRT Çocuk videolarını ilk sen izle!

https://www.instagram.com/trtcocuk

En sevdiğin çizgi filmlerin oyunlarını
App Store ve Google Play’den yükleyip oynayabilirsin.

Google Play: https://play.google.com/store/apps/developer?id=Türkiye+Radyo+ve+Televizyon+Kurumu&hl=tr

App Store: https://itunes.apple.com/tr/developer/turkiye-radyo-ve-televizyon-kurumu/id509480869?l=tr&mt=8 https://www.trtcocuk.net.tr TRT

Share