Sürpriz Kutusu’nda Lemi ve Dönüştüratör çok eğlenceli bir kostüm hazırlıyor. Ayrıca, Dönüştüratör’ün yine farklı bir sürprizi var.
Çocukluğumuza dönüp baktığımızda, oyunlarımızda çoğu zaman kutular olmuştur. Küçük kutulara takılarımızı veya misketlerimizi vb. koyup sakladık. Büyük kutularla farklı farklı türlü oyuncaklar, evler yaptık vs. Evimize girmiş olan kutuları bir şekilde değerlendirmiş oluyorduk.
Bir karton kutuyla oynamak, bazı oyuncakların yapamayacağı, yaratıcılık, esnek düşünme, hayal gücünü kullanma gibi önemli becerileri aynı anda geliştirebilmektedir.
Çocuklarımıza başarısızlık karşısında keşfetme, yaratma, tekrar bir çözüm bulma, sıralama, planlama gibi durumlar sunduğumuzda, onların beyninde bağlantılar kurmalarına yardımcı olmaktayız. Tüm ilgi çekici deneyimler – bu sıradan bir karton kutu bile olsa – çocuklarımızın çevreleriyle nasıl etkileşime gireceklerini öğretmektedir.
Çocuğunuzun önüne sıradan bir kutu koyun ve onu nasıl kullanabileceğini düşünmesini sağlayın. Zaman verin. Çünkü bu süre zarfında, çocuğunuz tecrübelerini çağırıp bütün alternatifleri değerlendirilecektir. Evdeki malzemeleri düşünecek, imkânları değerlendirip karar verecektir. Kendiliğinden karar vermek bile zor bir beceridir. Vermiş olduğu kararı gerçekleştirebilmek için, adım adım sıralamalar yapacaktır. Sıralamaları doğru yaptıkça organizasyon yerine oturacaktır. Ardından uygulamaya geçecektir. Uygulamaya geçtiğinde bazen birden bir sıkıntı oluşabilecek ve istediği gibi bir sonuç olamayabilecek. O an ki hayal kırıklığını bastırıp, sakin kalıp, problemi çözmeye çalışacak. Çözümü bulduğunda ise, tekrar başlayacak, planlamalar yapacak vs.
Çok basit ve sıradan dediğimiz bir faaliyetin aslında çocuklarımız için ne kadar geliştirici olduğunu görmek bizi şaşırtabilmektedir. Dolayısıyla çocuklarınızla birlikte farklı farklı faaliyetler yaparak, gelişimlerine destek vermek önerilmektedir.
Bol keyifli günler…
Bu aktivite esnasında – Gelişim alanları;
*Kartonu kesmek – kesme becerisini geliştirir.
*Koli bant kullanmak – iki elin arasındaki koordinasyonu geliştirir.
*Koli bandı yapıştırmak – parmak kontrolünü geliştirir.
*Keçe kullanmak – dokunsal ayırt edici sistemi geliştirir.
*Basit malzemeleri kullanarak fonksiyonel bir nesne yapmak – esnek düşünmeyi geliştirir.
*Birçok aktivite aşamasını sırayla uygulamak – organizasyon yeteneğini geliştirir.
*Yünü bağlamak – parmak manipülatif hareketlerini (parmakların birbirinden bağımsız hareket edebilmesi) geliştirir.
*Yünü delikten geçirmek – el göz koordinasyonunu geliştirir vb.
TRT Çocuk Resmi Youtube Sayfasıdır. HEMEN ABONE OL!!!
TRT Çocuk yeniliklerini kaçırma! Özel TRT Çocuk videolarını ilk sen izle!
https://www.trtcocuk.net.tr
https://www.instagram.com/trtcocuk
En sevdiğin çizgi filmlerin oyunlarını
App Store ve Google Play’den yükleyip oynayabilirsin.
Google Play: https://play.google.com/store/apps/developer?id=Türkiye+Radyo+ve+Televizyon+Kurumu&hl=tr
App Store: https://itunes.apple.com/tr/developer/turkiye-radyo-ve-televizyon-kurumu/id509480869?l=tr&mt=8 TRT