SÜRPRİZ KUTUSU / ÇERÇEVE

Bazı komplike resimler var ki, şablonsuz yapmak zordur. Bazı durumlar da var ki, bir resimden birçok kopya yapmak ve aynı hat olması için yine şablon kullanmak gerekir. Şablon kullanmanın faydaları çoktur.

Şablon kullanma esnasında, iki elimizi aynı anda kullanmaktayız. Bir elimizle şablonu sabit tutarken, diğer elimizle kalemi yönlendiririz. Ellerimizi asimetrik bir şekilde kullanmak, birçok farklı gelişim alanları için geliştiricidir.

Asimetrik el kullanımı, özellikle el dominanslığının (hakimiyeti) daha sağlam ve hızlı yerleşmesine yardımcı olmaktadır. Ellerimizi asimetrik bir şekilde kullanırken, çoğu kez çapraz yaparız.

Bu çaprazlama, yani sağ elin sol tarafa ve sol elin sağ tarafa geçmesi özellikle iki beyin hemisferi (beyin lobu) arasındaki koordinasyonu arttırır.

Bu durum yine dominanslığın yerleşmesi için gereklidir.
Şablon kullanmanın başka bir faydası ise, el göz koordinasyonunu geliştirmesidir.

Çocuklarımızın küçük yaş grubunda el göz koordinasyonu gerektiren durumlarla bol çalışma fırsatı ne kadar olursa, okuma ve yazma becerileri o kadar olumlu yönde etkilenir.

Dolayısıyla çocuklarınıza çok eğlenceli şablonlar bularak, hem keyifli bir zaman geçirme, hem de onların gelişimi için çok faydalı bir yaklaşımda bulunma şansınız olacaktır. İyi eğlenceler…

Bu aktivite esnasında – Gelişim alanları;

*Sayfayı kesmek – kesme becerisini geliştirir.
*Sayfaları kıvırarak rulo yapmak – parmak manipülatif hareketlerini (parmakların birbirinden bağımsız hareket edebilmesi) geliştirir.
*Mukavvanın ortasına şablonu yerleştirmek – görsel mekânsal algıyı geliştirir.
*Şablonun etrafına kalem ile çizmek – iki elin arasındaki koordinasyonu geliştirir.
*Fotoğrafı yapıştırmak – el göz koordinasyonunu geliştirir.
*Dikkat, Algılama, Hafıza, Bilgiyi geri çağırabilme, Sıralama, Organizasyon, Uygulamaya geçebilmek, Zaman yönetimi (Time management), Problem çözme, Hayal etme (canlandırma) ve Üretkenlik gibi önemli bilişsel becerileri de ayrıca teşvik eder.

TRT Çocuk Resmi Youtube Sayfasıdır. HEMEN ABONE OL!!!
TRT Çocuk yeniliklerini kaçırma! Özel TRT Çocuk videolarını ilk sen izle!

https://www.instagram.com/trtcocuk

En sevdiğin çizgi filmlerin oyunlarını
App Store ve Google Play’den yükleyip oynayabilirsin.

Google Play: https://play.google.com/store/apps/developer?id=Türkiye+Radyo+ve+Televizyon+Kurumu&hl=tr

App Store: https://itunes.apple.com/tr/developer/turkiye-radyo-ve-televizyon-kurumu/id509480869?l=tr&mt=8 https://www.trtcocuk.net.tr TRT

Share