Rebiülevvel Ayının 12.Gecesi Mevlid Kandili Neler Yapılır?
2 Rekat namaz kılınır.
Bu namazın hususiyeti şöyledir.
1. rekâtında Fatiha’dan sonra ” VE LİKÜLLİN DERACATİN MİMMA AMİLÜ VEMA RABBÜKE Bİ GAFİLİN AMMA YAĞMELUN”
2.rekatında da “VAĞBUD RABBEKE HATTA YE’TİYEKEL YAKİN.” ayeti kerimeleri okunmalıdır.
Namaz selâm ile ikmal edildikten sonra, 2 defa daha tekrar secde edilir. Ve her secde de 7 şer defa (Subhane Rabbilyel alâ) denilir.
Secde bittikten sonra, seccadede otururken 7 defa “Subbuhun Kuddusun Rabbüna Ve rabbül Melâiketü Verruh” okunur.
Rebiül- evvel duası okunur.
Subhane, rabbike rabbil izzeti amma yasifune veselâmün alel mürselin velhamdülillahi rabbil âlemin ilâ ruhun nebiyyi Muhammedin s.a.v, ve ilâ ervahi âlihi ve evlâdihi ve ezvacihi ve eshabihi ve etbai ve eimmetil arbaa ve ilâ ervahi cemii seyyidinâ ve ilâ ervahi cemii mürşidini kiram vel evliyayı salihin ve ilâ ervahi cemii Ricalullah kaddesallahu sırrıhu ve ilâ ervahi cemii şühedai müslimin vel mazlumin ve ilâ ervahi ulemai muttakin ve ilâ ervahi hassatan immamül Nükaba, imamül Nüceba, Abdurrauful Yemeni, İbrahimül Ahzab, İmamül Evtad, İmamül Ahyar, Celalüddini Buhari, Yunusus Sani, Abdürrazzak, İmamül Ahrar, Arifüt Tayyar el mağrufi bi müiham (küllühüm sıddıkün) EL- FATİHA…
TESBİH NAMAZI KILINIR
Rebiülevvel ayının 12’nci gecesi aynı zamanda Hicrî senenin ilk kandilidir. Fahr-i âlem Efendimizin (s.a.v.) dünyayı teşriflerinin Hicrî-Kameri takvime göre sene-i devriyesi yani yıldönümüdürBu gecenin mânevî zenginliğinden bolca istifade edebilmek için bir Tesbih namazı kılmalı ve mümkünse bir deHatm-i Enbiyâyapmalıdır.
Tesbih namazına şu şekilde niyet edilir:
-“Yâ Rabbi, niyet eyledim rızâ-yı şerîfin için tesbîh namazına. Yâ Rabbi, bu gece teşrîfleriyle âlemleri nûra gark ettiğin Habîbin, başımızın tâcı Resûl-i Zîşân Efendimiz’in hürmetine ve bu gecedeki esrârın hürmetine ben âciz kulunu da afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle.” Allâhü Ekber, diyerek namaza başlanır.
Namazda Fatiha-i şerifeden sonra zammı sure olarak bilinen herhangi bir dua okunmalı.
HATMİ ENBİYA YAPILIR
MEVLİD KANDİLİNE BU GECEYE MAHSUS İBADETLER ŞU ŞEKİLDE SIRALANMIŞTIR:
Sadece mevlid kandilinde yapılması gereken özel ibadetler değil tüm kandil gecelerinde ve her kandil gecesinde yapılması gereken ibadetleri sizler için şu şekilde hazırladık.
1- Kur’ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur’ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
2- Peygamber Efendimiz (sas)’e salât ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
3-Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.
4-Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
5- Mü’minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.
6- Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli
7-Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı belirlenmeli.
8-Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.
9- Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.
10- Kişi kendine ve diğer Mü’min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.
11-Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.
12- Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı.
13- Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
14-Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va’z ü nasihat dinlenmeli; şiirler okunmalı; ilâhî ve ezgilerle gönüllerde ayrı bir dalgalanma oluşturmalı.
15- Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.
16-. O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.
17-Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.
18-Hayattaki manevî büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut e–mail çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmeli.
19- Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.
Videomuz genel olarak şu konularla ilgilidir;
mevlüd kandili,Rebiülevvel Ayı,Rebiülevvel Ayının 12. Gecesi,mevlid kandilinde neler yapılır,rebiülevvel ayı nedir,