Muhterem Müslümanlar!
İbadetler Allah’a kulluğumuzun ifadesidir. Nafile ibadetler de farzlardan sonra Rabbimize yakınlığımızı artırmaya vesiledir. Farz ve vacip olan oruçların dışında, Allah’a yaklaşmak, daha fazla sevap kazanmak amacıyla tutulan oruçlara nafile oruçlar denir.
Nafile oruçlar mümini Rabbinin rızasına yaklaştırır. Bir müminin hiçbir mecburiyeti olmadığı halde, kalbinden duyduğu aşkla tutacağı nafile oruçlar, onu Allah(c.c.)’ın rızasına ve sevgisine ulaştırır. Oruç, kul ile Rabbi arasında bir sırdır. Bu sebepledir ki bir kudsi hadiste Rabbimiz “Oruç benim içindir, onun karşılığını ben veririm.”[1] buyurmuştur.
Aziz Müminler!
Allahu Teala Kur’an-ı Kerim’de “Ancak sabredenlerin ecri hesapsız olarak verilecektir.” buyurmuştur. Oruç da sabır isteyen bir ibadettir. Bu mevzuda Rasulullah(s.a.v.) bir hadisi şeriflerinde “Oruç sabrın yarısıdır.”[2] buyurur.Başka bir hadisi şeriflerinde de “Kim Allah rızası için bir gün oruç tutarsa Allah o kimseyi cehennem ateşinden korur.”[3] müjdesini vermiştir.
Peygamber Efendimiz’in sıklıkla tuttuğu ve bize de tutmamızı tavsiye ettiği nafile oruçları şu şekilde sıralayabiliriz: Arefe, Aşure, pazartesi ve perşembe günleri ve eyyam-ı bıyz denilen her kameri ayın 13,14,15. günlerinde tutulan nafile oruçlar.
Allah’ın Resulü(s.a.v.) “Kim arefe günü oruç tutarsa Allah onun geçmiş ve gelecek yılı olmak üzere 2 yıllık günahını bağışlar.”buyurmaktadır.[4]
Sahabeyi Kiram Peygamberimiz (s.a.v.)’e neden pazartesi ve perşembe günleri oruç tuttuğu sorulunca:”Bütün ameller her hafta pazartesi ve perşembe günleri Allah’a arz olunur. Ben amelimin Allah’a arz olunacağı zaman oruçlu olmayı severim.” buyurdular.[5]
İbni Abbas(r.a.) Allah Rasulü’nün yolculukta olsun evinde olsun bıyz günlerinin orucunu hiç bırakmadıklarını haber vermişlerdir.
Bir başka nafile oruç da Davut Orucu denilen Davut Peygamber’in tuttuğu oruçtur. Davut(AS) bir gün oruç tutar bir gün tutmazdı.
Bir de Efendimiz(SAV)’in tutmaya özen gösterdiği oruçlardan biri de ramazan ayının hemen akabinde gelen şevval ayında tutulan altı oruçtur. Peygamberimiz(SAV) bu oruç hakkında şöyle buyurur: “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona şevvalden altı gün daha eklerse, bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi olur.”
Muhterem Müslümanlar!
Böyle muhtelif zamanlarda tutulan oruçlar nefsi dizginler ve kulu Allah’a yaklaştırır mü’minin iç dünyasını ıslah eder. Zira oruçtan maksat Allah’a karşı huzur içinde olmak kalbi kötü duygulardan temizlemektir.
Yüce Allah(c.c.) Kur’an-ı Kerim’de “Kim bir hayırlı ve güzel amelle gelirse o kimseye on katı sevap verilir.”buyurmuştur.[6](8) Rabbim bizleri işleyeceğimiz salih amellerle kendisine yakın kılsın, gaflet uykusundan uyandırsın.
______________
[1] Mesabih
[2] İbn-i Mace
[3] Nesai
[4] İbn-i Mace
[5] İmam Ahmed
[6] En’am 160.