Fibromiyalji Nedir? Fibromiyalji Belirtileri ve Tedavisi

https://www.anadolusaglik.org/blog/fibromiyalji-nedir-belirtileri-ve-tedavisi

Fibromiyalji; kas iskelet sisteminde görülen, tüm vücuda yayılmış ağrıyla karakterize romatizmal bir hastalıktır. Tüm yaşlarda görülebilmekle birlikte en sık orta yaşta görülür. Kadınlar erkeklere göre daha sık bu hastalığa yakalanırlar. Hastalığın belirtilerini, hastalığa neden olabilecek durumları, hastalığın tanı ve tedavisini yakından incelemek fibromiyaljiyi daha iyi anlamamızı sağlayacaktır.
Fibromiyalji Belirtileri

Fibromiyalji semptomları kişiden kişiye değişebilir. En sık görülen semptomlar:

Yaygın ağrı: Fibromiyaljinin ana belirtisidir. Tüm vücuda yayılmış ağrı hissedilir ve ağrı sırt, boyun gibi bölgelerde yoğunlaşabilir. Ağrı uzun süre devam edebileceği gibi zamanla daha iyi ya da daha kötüye gidebilir. Hissedilen ağrı; yanma, keskin, batıcı tarzda olabilir.
Aşırı hassasiyet: Fibromiyaljide ağrıya karşı duyarlılık artar. Hasta en ufak dokunuşlarda bile ağrı hissedebilir. Ufak dokunuşlarda, hafif çarpmalarda hissedilen ağrının süresi uzayabilir.
Katılık: Hastalar, özellikle uzun süre aynı pozisyonda kaldıktan sonra katılaşmış hissederler, hareket etmekte zorlanırlar. Örneğin sabah uyandıktan sonra yataktan kalkmada sorun yaşayabilirler.
Kas krampları: Kaslar sıkı ve ağrılı biçimde kasılarak acıya sebebiyet verebilir.
Yorgunluk: Yorgunluğun seviyesi kişiden kişiye değişebilir. Hafif bir halsizlikten hiçbir şey yapamayacak kadar yorgun hissetmeye kadar geniş bir yelpazede görülebilir.
Uyku kalitesinin bozulması: Hastalar yeterli sürede uyusalar dahi dinlenmiş, rahatlamış hissetmeyebilirler. Bunun sebebi derin uyku olarak adlandırılan, vücudun kendisini yenilemesini sağlayan kısmın fibromiyalji hastalarında kısalmasıdır. Uyku kalitesindeki bu değişim yorgunluk, dikkat dağılması olarak kendini gösterebilir.
Bilişsel problemler: Fibromiyaljisi olan kişilerde düşünme, öğrenme gibi süreçlerde sorunlar yaşanabilir. Hastalarda puslu ya da bulanık olarak tarif edilebilen bir zihin yapısı olabilir. Yeni olayları öğrenmede ve eski olayları hatırlamada zorluk, odaklanamama, yavaşlamış konuşma gibi bazı belirtiler ortaya çıkabilir.
Çok sıcak ya da çok soğuk hissetme: Vücudun uygun sıcaklığı ayarlayamaması sebebiyle olur.

Fibromiyalji, bazı diğer hastalıklarla birlikte görülebilir. Sıklıkla birlikte görüldüğü hastalıklar:

Kronik baş ağrıları
Depresyon/Anksiyete
İrritabl bağırsak sendromu
Ağrılı mesane sendromu
Primer dismenore (ağrılı adet dönemi)
Huzursuz ayak sendromu
Raynaud’s fenomeni
Huzursuz ayak sendromu şeklinde sıralanabilir.

Fibromiyalji neden olur?

Fibromiyaljinin neden olduğu tam olarak açıklığa kavuşturulamamıştır. Ancak hastalığın gelişiminde etkili olduğu bilinen birtakım faktörler vardır.

Sinir sistemindeki değişimler: Vücudun farklı bölgelerindeki ağrı hissi özelleşmiş sinir hücreleri aracılığıyla beyne iletilir. Bu iletim yolunda meydana gelen ya da iletimde rol alan kimyasallardaki değişimlerin fibromiyaljiye sebep olabileceği düşünülmektedir.
Hormon seviyesindeki değişimler: Ağrının iletiminde ve beyindeki işleme süreçlerinde rol alan hormonların düzeyinde oluşan değişimler hastalık gelişiminde önemlidir. Serotonin, nöradrenalin, dopamin hormonlarının miktarı fibromiyalji hastalarında düşük bulunmuştur. Sayılan hormonların; ağrının yanı sıra genel durum, iştah, uyku, davranış, strese yanıt gibi pek çok olayın düzenlenmesinde de önemli olduğu gösterilmiştir. Hastalarda bu hormon düzeyindeki düşüşler; sadece ağrıyı değil, hormonların diğer etkileri üzerinde de değişiklik yapabilir.
Uyku bozuklukları: Uyku kalitesindeki azalma fibromiyaljinin belirtisi olabileceği gibi sebebi de olabilir.
Genetik: Bazı kişilerde hastalığa genetik yatkınlık olduğu ve bir tetikleyici ile karşılaşma sonucu hastalığın ortaya çıktığı düşünülmektedir. Hastalığın bazı ailelerde kümelenme göstermesi bu düşünceyi güçlendirmektedir.

Vücutta yaygın olarak hissettiğiniz uzun süreli ağrınız olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna gitmenizi tavsiye ederiz.

?E-Doktor ile Evde Sağlık Var! Online Görüntülü Görüşme⤵︎
https://www.anadolusaglik.org/e-doktor

⏰Hızlı randevu alın⤵︎
https://esaglik.anadolusaglik.org/

?Abone Olun! http://goo.gl/hVkD34

? https://www.facebook.com/AnadoluSaglikMerkezi
? https://twitter.com/anadolusaglik
? https://www.instagram.com/anadolusaglik

#AnadoluSağlıkMerkezi #SağlığınMerkezi

Share