Azospermi ( 0 Sperm ) | Olan Erkeklerin Çocuğu Olabilir Mi ?| Nasıl ? | Prof.Dr. Murad Başar

Azospermi Nedir? | Tedavisi | Mikro Tese | Prof. Dr. Murad Başar | Doktorundan Dinle
Azospermi olan erkeklerin çocuğu olabilir mi? Nasıl ?
Azospermi çeşitleri ve tedavileri nelerdir?
Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Murad Başar’dan dinle…
#azospermi #azospermitedavisi #doktorundandinle #nasıl

Azospermi Hastaları da Baba Olabilir

Azospermi Nedir?
Azospermi (sıfır sperm) menide hiç sperm bulunmaması durumudur. Menide canlı sperm olmaması, kişinin doğal yöntemlerle çocuk sahibi olamayacağı anlamına gelir. Ancak yeni geliştirilen tedavi yöntemleri sayesinde azospermi sorunu olan erkekler de çocuk sahibi olabilir.

Azospermi Belirtileri Nelerdir?
Azosperminin herhangi bir belirtisi yoktur. Meni genellikle normal görünümde ve renkte olur. Azospermi teşhisi için spermiogram (sperm testi) yaptırmak gereklidir. Sperm testi yaptırmadan önce 3 gün boyunca cinsel perhiz yapmak gerekir. Bu süre boyunca erkek herhangi bir cinsel birleşme yaşamamalı ya da mastürbasyon yoluyla boşalmamalıdır. Sperm sayısının artması için perhiz süresini uzatmak doğru değildir. Çünkü süre uzadığında sperm sayısı artarken sperm hareketliliği ve kalitesi düşer. Perhizin dördüncü gününde aday, bir merkeze giderek kendisine verilen steril bir kabın içerisine boşalır ve verdiği bu örnek laboratuvarda incelenerek sperm sayısı raporlanır. Meni testi sonucunu ertesi gün öğrenebilirsiniz.

Azospermi Nedenleri Nelerdir?
Azospermi sperm kanallarındaki tıkanıklık sonucu ortaya çıkabilir veya sperm üretimindeki bir bozukluğa bağlı olarak görülebilir.

1. Tıkanıklığa Bağlı Azospermi:
Bu hastalarda testislerde sperm üretimi olmaktadır fakat sperm iletim kanallarındaki tıkanıklık nedeniyle meni ile dışarı atılamaz.

2. Sperm Üretimindeki Bozukluğa Bağlı Azospermi
Testislerin doğuştan yukarıda kalması (inmemiş testis – kriptorşidizm), genetik bozukluklar, hormon eksiklikleri, bazı enfeksiyonlar ve radyasyon gibi nedenlere bağlı olarak vücutta sperm üretimi bozulabilir.

Azospermi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi için öncelikle azospermi nedeninin belirlenmesi gerekmektedir. Teşhis sırasında hastalardan şu tahliller istenir:

1. Spermiogram tekrarı
2. Hormon analizleri
3. Genetik incelemeler
4. Testis ultrasonu

Tüm tetkiklerin tamamlanması ve üroloji doktorunun muayenesi sonucunda nasıl bir tedavi uygulanacağına karar verilir.

Eğer tıkanıklığa bağlı azospermi tespit edilmişse, kanallardaki tıkanıklık cerrahi operasyonla açılarak spermin dışarı çıkması sağlanır. Kanalların açılmasının ardından doğal yolla gebelik beklenir. Üretim bozukluğuna bağlı azospermi durumunda, tüp bebek tedavisi için gerekli olan sperm testislerden cerrahi işlem ile toplanır. Bu cerrahi işleme mikro-TESE adı verilir. Mikro-TESE işlemi sırasında, operasyon mikroskobu aracılığı ile sperm üretebilecek olan kanalcıklar testis içerisinde saptanır ve bu bölgelerden örnekler alınır. Mikro-TESE sayesinde testisten çok küçük parçalar alınarak testisin fazla zarar görmemesi sağlanır ve sperm bulma şansı artar.

Share